Ziarno owsa

Ziarno owsa Ziarno owsa zawiera od 11 do 15% białka w suchej masie. W niektórych odmianach wysoko białkowych, jak „Hinoat” wyhodowany w Ameryce Północnej, zawartość tego składnika może sięgać do 24% s.m., a obłuszczone ziarno formy Avena sterilis może zawierać do 35% s.m. Zawartość białka jest głównie uwarunkowana genetycznie, zaś agrotechnika wpływa na nie tylko nieznacznie. Jak się ma tu styl, moda, czy też uroda? Jakość białka, która stanowi jego wartość biologiczną, zależy od zawartości pojedynczych aminokwasów egzogennych oraz ich sumy, a także od wzajemnych proporcji między nimi. Tłuszcze – akumulują się głównie w zarodku. Tak jak w przypadku białek zawartość tłuszczy zależna jest przede wszystkim od uwarunkowań genetycznych. Znaczący wpływ ma również temperatura otoczenia w okresie wzrostu i rozwoju owsa. Rośliny uprawiane w chłodniejszym klimacie mają większą zawartość tłuszczy oraz większy udział kwasu oleinowego oraz linolowego w ogólnej ilości kwasów tłuszczowych, aniżeli uprawiane w cieplejszym klimacie. Zawartość tłuszczu w ziarnie odmian owsa oplewionego uprawianych w Polsce wynosi 4,5-5% s.m., a w nagim 5,9-6,5% s.m. Tłuszcz owsiany bogaty jest w nienasycone kwasy tłuszczowe, stanowiące około 80% wszystkich kwasów. Są to głównie kwasy: oleinowy (29–53%), linolowy (24–48%), a-linolenowy (1–5%) oraz kwasy o dłuższych łańcuchach: arachidonowy, eikozapentaenowy, dokozaheksaenowy. Olej z ziarna owsa w wielu krajach jest izolowany na skale przemysłową, ze względu na korzystny skład kwasów tłuszczowych. Głównym zastosowaniem oleju owsianego jest przemysł kosmetyczny. W tłuszczach owsa stwierdzono obecność związków, które wykazują silne właściwości przeciwutleniające.

  • Kategorie

  • Portal

    Lato w pełni warto więc dobrać odpowiednią dietę. Niezwykle ważne żeby o tej porze roku zadbać nie tylko o odpowiednią ilość kalorii dostarczaną organizmowi, ale także o odpowiednie nawodnienie. Najlepszym rozwiązaniem będzie dieta śródziemnomorska, smaczna i jednocześnie dostarczająca ciału wszystkiego, czego potrzeba mu w upalne dni. Opiera się ona głównie na lekkich potrawach przygotowywanych na podstawie produktów nieprzetworzonych- warzyw, owoców i ryb. Dodatkowo bogata jest w mleko i przetwory mleczne. W czasie kiedy temperatury przekraczają 30 stopni warto zadbać o odpowiednie chłodzenie. Warto zamiast kawy sięgnąć po jogurt, który wspomoże trawienie, owoce, w szczególności arbuzy, melony czy pomarańcze, zadbają o odpowiedni bilans płynów, a dodany do obiadu czosnek poprawi krążenie krwi, a tym samym naturalnie schłodzi ciało. Dieta śródziemnomorska nie oznacza konieczności całkowitej rezygnacji z mięsa, musi byćono jednak odpowiednio dobierane. Zastąpienie wołowiny i wieprzowiny drobiem odciąży nasz żołądek.

  • Wpisy

  • Dodatkowo taka dieta dzięki ograniczeniu tłuszczów dostarczanych do organizmu jest jednocześnie zdrowa i pozwala łatwiej pozbyć się zbędnych kilogramów. Niezależnie od diety konieczne jest spożywanie dużej ilości płynów. Odpowiednim wyborem w takim przypadku będzie woda i soki. Zdecydowanie powinniśmy wystrzegać się jakichkolwiek napojów zawierających pobudzającą nasz organizm kofeinę. Tak zbalansowana dieta ułatwi przetrwanie nawet najcięższego upału, a jednocześnie przyniesie dużą ulgę organizmowi.