Zadbaj o właściwy poziom cukru we krwi
Cukrzyca to coraz większy problem. Aby jej uniknąć warto więc zadbać o odpowiedni poziom glukozy we krwi. Ilość cukru jest ściśle powiązana z tym co jemy. Węglowodany dostarczane do organizmu pod postacią pieczywa, makaronów czy owoców w procesie trawienia zmienia się w glukozę, która następnie przez krew dostarcza ciału energii. Aby obniżyć poziom cukru należy zastosować dietę bogatą w wolno wchłaniane węglowodany. Dbanie o poziom glukozy we krwi należy rozpocząć od częstego jedzenia warzyw. Zalecane dzienne spożycie to około pół kilograma dziennie. Ważne żeby w miarę możliwości jeść je na surowo, rozgotowane podnoszą poziom cukru zdecydowanie szybciej. Błonnik w nich zawarty jest najskuteczniejszym lekarstwem na wysoki poziom cukru, gdyż wydłuża jego trawienie. Wyjątkiem są tu warzywa strączkowe, kukurydza oraz ziemniaki, których także należy unikać. Jadłospis dodatkowo powinien zostać wzbogacony o chudy biały ser oraz napoje mleczne takie jak jogurt, kefir czy maślanka. Dostarczają one witaminy B2, a przy tym zawierają mniej laktozy, której osoby z podwyższonym poziomem cukru powinny unikać. Kategorycznie należy zrezygnować ze słodyczy. W wypadku ochoty na coś słodkiego należy sięgnąć po owoce lub niskosłodzone dżemy. Tak zbalansowana dieta pozwoli na utrzymanie glukozy na właściwym poziomie oraz odsunie od nas widmo cukrzycy.