Wspomaganie dietą pracy oczu
Jest wiele sposobów zewnętrznych na podrażnione oczy. Czy można jednak wspomagać je także od wewnątrz, w naturalny sposób, bez użycia leków? Zdecydowanie ułatwia to dobór odpowiedniej diety. Przy jej zastosowaniu szybko można zapomnieć o zaczerwienieniu i pieczeniu. Oczy są narażone na wiele drażniących czynników. Spaliny, pyły, długa praca przy komputerze mogą powodować dyskomfort, a nawet prowadzić do osłabienia wzroku. Krople mogą pomagać, jednak działają one w sposób doraźny. Trwałe wzmocnienie wzroku jest możliwe natomiast przy odpowiednim zbalansowaniu diety. W pierwszej kolejności należy wzbogacić posiłki w składniki zawierające witaminę A, jest ona antyoksydantem zwalczającym wolne rodniki, które odpowiadają w dużej mierze za słabnięcie wzroku. Wspomaga także funkcjonowanie fotoreceptorów odpowiedzialnych za proces widzenia, a w połączeniu z witaminami C i E zapewnia trwałość naczyń krwionośnych znajdujących się w oku. W celu uzupełnienia tych składników należy jeść marchew, pomidory, warzywa kapustne, oleje roślinne, pestki słonecznika czy sezam. W diecie należy zadbać o odpowiednią ilość selenu, cynku, manganu i miedzi. Minerały te mają właściwości antyoksydacyjne, szczególnie ważny jest cynk, a możemy je znaleźć w rybach, jajach, owocach morza, orzechach i fasoli. Na jakość widzenia wpływa mają także antocyjany – czerwone, niebieskie i fioletowe barwniki owoców i warzyw, usprawniają one krążenie krwi i regenerują enzymy znajdujące się w oku. Dieta powinna być także uzupełniona o luteinę, zapobiega ona powstawaniu wad i chorób. Luteina działa jako swego rodzaju filtr chroniący oko przed promieniowaniem i jest składnikiem niemal wszystkich suplementów. Wprowadzenie do diety kilku produktów może wspomóc pracę naszych oczu, a także zachować ich zdrowie na długo.