Dieta w przypadku choroby wrzodowej
Wrzody żołądka to schorzenie dotykające coraz większą część społeczeństwa. Bóle brzucha, zgada czy nudności to objawy, z którymi można walczyć za pomocą leków. W czasie kuracji, kiedy przewód pokarmowy działa w inny sposób, należy jednak zadbać o odpowiednią dietę. W przypadku choroby wrzodowej należy jeść 6 do 7 posiłków dziennie. Koniecznie muszą one być lekkostrawne oraz nieprzeciążające przewodu pokarmowego. Potrawy powinny być drobne, najkorzystniejsze będą w takiej sytuacji przeciery. Posiłki przetarte są lepiej przyswajane oraz nie podrażniają żołądka. Mięso powinno być spożywane od czasu do czasu. Okazjonalnie dietę można wzbogacić o delikatne pieczone mięso czy chude wędliny, jednak powinny to być bardzo małe porcje, bo organizm może na nie różnie reagować. Należy pić około 2,5 litra płynów, nie należy jednak popijać do posiłków oraz do godziny po ich zakończeniu, powoduje to, bowiem cofanie treści żołądkowej. Korzystne jest picie ciepłych napojów – herbat ziołowych czy owocowych. Gdy kuracja lekami przyniesie skutek należy stopniowo powrócić do owoców i warzyw. Konieczne należy zacząc od małych porcji. Posiłki powinny być spożywane na ciepło pięć razy dziennie w odstępach około 3 godzin. Korzystne jest jedzenie potraw z jaj wiążą one, bowiem nadmiary kwasu solnego. Nie można rezygnować z mleka i jego przetworów, tłuszcz zawarty w mleku jest lekkostrawny. Jeśli chodzi o produkty zbożowe dozwolone jest jasne pieczywo pszenne. Dodatkowo dieta może zostać wzbogacona o kaszę kukurydzianą lub manną czy ryż. Przy zastosowaniu się do tych porad zdecydowanie łatwiej będzie przejść przez proces kuracji, a po jej zakończeniu odsunąć widmo nawrotu objawów.