Wpisy oznaczone tagiem ryzyko

Czynniki chorobowe

Czynniki chorobowe Im więcej czynników ryzyka pojawia się u danej osoby, tym jest ona bardziej narażona na chorobę. Wpływ tych czynników na określonego człowieka jest zależny od różnorodnych warunków: miejsca, nasilenia bądź systemu obronnego organizmu. Dlatego różni ludzie mogą inaczej reagować na dane czynniki ryzyka. Określony czynnik niesie ze sobą objawy chorobowe, jeśli siła jego działania przekracza próg reakcji obronnej organizmu. Pojawiają się wtedy często symptomy, które świadczą o zakłóceniu homeostazy ustroju. Czynniki ryzyka chorób pozwalają planować czy rozwinie się choroba, jaki będzie miała przebieg oraz ewentualne powikłania. Jak będzie wyglądać moda, czy też styl? Czy będzie miała miejsce tu uroda? Określenie czynników chorobotwórczych pomaga zapobiegać chorobom, przez ich redukcję bądź całkowitą eliminację. Alergia jest to uczulenie, nadwrażliwość organizmu na kontakt z obcą substancją (alergenem), szczególnie trawą, pyłkami kwiatowymi, pokarmem, kurzem, roztoczami czy niektórymi metalami np. niklem. Alergia może przybierać różne formy: tj. pokrzywka, zapalenie skóry, astma czy katar sienny. Uczulenie, czyli odpowiedź alergiczna świadczy o tym, że wytworzył się już wcześniej kontakt z alergenem, podczas którego doszło do procesu prowadzącego do rozwoju nadwrażliwości. Podatność na uczulenia jest w wielu wypadkach uwarunkowana genetycznie. Najczęściej pojawia się alergia oddechowa, alergia pyłkowa, rzadziej alergia pokarmowa. Na skutek alergii dochodzi również do zmian skórnych. Zanieczyszczone powietrze spalinami, dym z papierosów, który trzeba wdychać na każdym kroku, kosmetyki, chemia gospodarcza, to tylko kilka z ważnych przyczyn powstawania alergii, na które jesteśmy narażenia każdego dnia. Wszystkie te toksyny dostają się do naszych płuc. Toksyny obniżają naszą odporność a co za tym idzie – organizm nie jest wystarczająco chroniony.

  • Kategorie

  • Portal

    Lato w pełni warto więc dobrać odpowiednią dietę. Niezwykle ważne żeby o tej porze roku zadbać nie tylko o odpowiednią ilość kalorii dostarczaną organizmowi, ale także o odpowiednie nawodnienie. Najlepszym rozwiązaniem będzie dieta śródziemnomorska, smaczna i jednocześnie dostarczająca ciału wszystkiego, czego potrzeba mu w upalne dni. Opiera się ona głównie na lekkich potrawach przygotowywanych na podstawie produktów nieprzetworzonych- warzyw, owoców i ryb. Dodatkowo bogata jest w mleko i przetwory mleczne. W czasie kiedy temperatury przekraczają 30 stopni warto zadbać o odpowiednie chłodzenie. Warto zamiast kawy sięgnąć po jogurt, który wspomoże trawienie, owoce, w szczególności arbuzy, melony czy pomarańcze, zadbają o odpowiedni bilans płynów, a dodany do obiadu czosnek poprawi krążenie krwi, a tym samym naturalnie schłodzi ciało. Dieta śródziemnomorska nie oznacza konieczności całkowitej rezygnacji z mięsa, musi byćono jednak odpowiednio dobierane. Zastąpienie wołowiny i wieprzowiny drobiem odciąży nasz żołądek.

  • Wpisy

  • Dodatkowo taka dieta dzięki ograniczeniu tłuszczów dostarczanych do organizmu jest jednocześnie zdrowa i pozwala łatwiej pozbyć się zbędnych kilogramów. Niezależnie od diety konieczne jest spożywanie dużej ilości płynów. Odpowiednim wyborem w takim przypadku będzie woda i soki. Zdecydowanie powinniśmy wystrzegać się jakichkolwiek napojów zawierających pobudzającą nasz organizm kofeinę. Tak zbalansowana dieta ułatwi przetrwanie nawet najcięższego upału, a jednocześnie przyniesie dużą ulgę organizmowi.