Czynniki genetyczne
Przypuszcza się, że u ludzi czynnik dziedziczny odgrywa rolę w dziedziczeniu chorób powodujących otyłość wtórną np. takich jak cukrzyca. Otyłość ma charakter rodzinny, gdzie podstawową rolę odgrywają nawyki żywieniowe i życiowe. Ryzyko otyłości jest większe, gdy rodzice dziecka są otyli, a szczególnie matka. Kolejną przyczyną biologiczną jest nieprawidłowy metabolizm, który skutkuje zwiększeniem liczby komórek tłuszczowych. Magazynowanie tłuszczu prowadzi do powstania i utrzymywania nadmiernej masy ciała. Z badań wynika, że istnieje współzależność między spożyciem tłuszczu a jego ilością w organizmie. Jak będzie wyglądać moda, czy też styl? Czy będzie miała miejsce tu uroda? Osoby z nadmierną masą ciała szczególnie powinny większą uwagę skupić na ilości przyjmowanego tłuszczu, ponieważ u tej grupy osób mechanizmy, które kontrolują łaknienie są zaburzone. Otyli mężczyźni najczęściej spożywają smażone mięsa, kiełbasy, hamburgery, pizzę zaś kobiety lody, czekoladę, ciasta i kremy. Produkty te zawierają zbędne kalorii, kwasy tłuszczowe trans, nasycone kwasy tłuszczowe, jak również cholesterol, który spożywany w nadmiarze wytwarza zły cholesterol (LDL) i trójglicerydy, które z kolei są szkodliwe dla organizmu. Racjonalne spożywanie posiłków jest jednym z ważnych elementów w przeciwdziałaniu otyłości. Zbyt szybkie tempo życia, brak czasu, życie w ciągłym stresie, to przyczyny nieregularnego jedzenia, które często jest niezaplanowane, spożywane w pośpiechu oraz posiada bardzo małą wartość odżywczą. Aby człowiek zaczął prawidłowo się odżywiać, musi unormować swój sposób spożywania pokarmów. Najlepiej, by osoba rozłożyła sobie posiłki na pożywne i zdrowe śniadanie, lekki obiad i lekkostrawną kolację oraz małe przekąski w środku przedpołudnia i popołudnia. Kolacje warto zjeść co najmniej dwie godziny przed snem, by organizm miał czas na trawienie.