Nazwa kosmetyk
Za działanie lecznicze i kosmetyczne roślin odpowiadają zawarte w nich substancje biologiczne czynne, zwane też substancjami aktywnymi. Roślinne substancje aktywne są najczęściej stosowanymi składnikami preparatów kosmetycznych, a ich wpływ na skórę, włosy i paznokcie decyduje o pielęgnacyjnym działaniu kosmetyku. Składniki biologicznie aktywne kosmetyków to substancje, których działanie powoduje występowanie biochemicznych, chemicznych, fizycznych lub fizykochemicznych efektów wpływających na fizjologię i funkcjonowanie skóry, błon śluzowych i ich przypadków. Składnikami aktywnymi kosmetyków mogą być także substancje pochodzenia zwierzęcego i mineralnego. Mówiąc najogólniej, glikozydy składają się z części cukrowej – glikonu i części niecukrowej – anglikon. To niezwykła moda, a zarazem osiągająca szczyty uroda. Ale jaki wpływ ma styl? Występują najczęściej w roślinie jako bezbarwne, rozpuszczające się w wodzie kryształy o gorzkawym smaku. Niektóre mogą być zabarwione. Są wytwarzane w liściach i jako materiał zapasowy gromadzone najczęściej w podziemnych częściach rośliny. Zawartość glikozydów zmienia się w ciągu doby. Największą ich ilość obserwuje się w godzinach popołudniowych, najmniejszą zaś rano. W zależności od budowy aglikonu glikozydy można podzielić na goryczkowe, flawonowe, antrachinonowe, nasercowe, fenolowe i saponinowe. Glikozydy flawonowe (flawonoidy) – są to najważniejsze, po karotenowacach, barwniki roślinne występujące w soku komórkowym różnych części niemal wszystkich roślinach świata. Flawonoidy wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych, zmniejszają ich przepuszczalność oraz poprawiają elastyczność. To czyni je sprzymierzeńcami w zapobieganiu i łagodnieniu objawów teleangiektazji. Ponadto wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne.