Żywność bezpieczna
Oferta przemysłu dotycząca żywności wygodnej musi ponadto uwzględniać zwiększajacą się świadomość konsumentów, że jakość życia i zdrowia zależy m.in. od sposobu odżywiania oraz czystości środowiska . Projektując nowe rodzaje żywności wygodnej, producencji musza spełniać oczekiwania konsumentów, np. takie, że żywność ta umozliwia im utrzymanien pożądanego poziomu cholesterolu czy sodu we krwi, ułatwia kontrolowanie masy ciala, będzie pozbawiana konserwantów i nie będzie skażona. Jak będzie wyglądać moda, czy też styl? Czy będzie miała miejsce tu uroda? Duży udział żywności wygodnej (ang. Convenience foods) w ofercie rynkowej nie oznacza, że istnieje powszechnie akceptowana definicja tej grupy prodoktów spozywczych. Na przykład w sferze dystrybucji i sprzedaży oraz usług żywieniowych zywnośc wygodną okresla się jako każdy produkt spozywczy, który przetworzono w sposób redukujący konieczność dodatkowej obróbki przez końcowego uzutkownika. Zgodnie z tym określeniem do żywności wygodnej można zaliczyć wysokoprzetworzone produkty spozywcze większosci branż przemysłu spozywczego lub gastronomicznego. W sferze usług żywieniowych, inwudualnych i zbiorowych, stosuje się definicję obejmująca tylko te rodzaje produktów spożywczych, które umożliwiają komponowanie i podawanie posiłków. Odpowiedni dobór pożywienia może usprawnić działanie całego ustroju oraz ustrzec przed różnymi chorobami. W związku z tym opracowano piramidę zdrowego żywienia. W Polsce najbardziej znanym modelem jest ten opracowany przez Instytut Żywienia i Żywności. Jednak w obecnych czasach coraz większy wpływ na zalecenia żywieniowe ma piramida, którą opracowali naukowcy z Harvard School of Medcite. Naukowcy umieszczając tłuszcze mają na celu te, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Produkty z tej grupy zaleca się spożywać nawet kilka razy dziennie.