Wpisy oznaczone tagiem klimat

Klimat rozwoju

Klimat rozwoju Pod względem wymagań klimatycznych odmiany są mało zróżnicowane jednak na tyle istotnie, że przy doborze odmian należy zwrócić uwagę na specyfikę klimatyczną danego rejonu. Owies mimo iż jest uważany za roślinę mało wymagającą jest najbardziej wrażliwy na niedobór mikroelementów spośród zbóż, zwłaszcza na brak cynku, molibdenu, miedzi i manganu. Jak się ma tu styl, moda, czy też uroda? W przypadku boru nie reaguje tak gwałtownie jak inne zboża. Chociaż te składniki są pobierane w bardzo małych ilościach (od kilku do kilkuset gram na 1 ha), to często właśnie one wpływają ograniczająco na zdolność plonowania owsa. Miedź – pełni ważne funkcje fizjologiczne, takie jak przenoszenie elektronów w procesie fotosyntezy, utlenianie niektórych związków organicznych czy biosynteza białka. W przypadku dużego niedoboru miedzi należy stosować doglebowo 2-6 kg Cu/ha w solach miedzi technicznie czystych. Ze względu na słabą ruchliwość w glebie jej brakiem dotknięte zostają głównie młode liście. Niedobór miedzi objawia się zniekształceniem i bieleniem liści, niewykształceniem organów generatywnych i brakiem jędrności pędów. Plony ziarna rosną wraz z zawartością w nich miedzi do 4-5 mg/kg. Najlepszymi nawozami dostarczającymi miedzi roślinom są te, które zawierają ten składnik w postaci chylatów. Mangan – aktywator enzymów wpływających na intensywność fotosyntezy w roślinach, biosyntezy ligniny, metabolizmu azotu, reakcji utleniania i redukcji. Przy dużych niedoborach manganu w glebie stosuje się nawożenie doglebowe. Dawki powinny wynosić 5-8 kg/ha (w MnSO4 . 5H2O) przy niskim pH i 10-15 kg/ha przy pH powyżej 6,0. Deficyt manganu objawia się początkowo na młodych liściach w postaci chlorozy międzyżyłkowej i nekrotycznych plam, które zlewają się w całość, liście stają się łamliwe.

  • Kategorie

  • Portal

    Lato w pełni warto więc dobrać odpowiednią dietę. Niezwykle ważne żeby o tej porze roku zadbać nie tylko o odpowiednią ilość kalorii dostarczaną organizmowi, ale także o odpowiednie nawodnienie. Najlepszym rozwiązaniem będzie dieta śródziemnomorska, smaczna i jednocześnie dostarczająca ciału wszystkiego, czego potrzeba mu w upalne dni. Opiera się ona głównie na lekkich potrawach przygotowywanych na podstawie produktów nieprzetworzonych- warzyw, owoców i ryb. Dodatkowo bogata jest w mleko i przetwory mleczne. W czasie kiedy temperatury przekraczają 30 stopni warto zadbać o odpowiednie chłodzenie. Warto zamiast kawy sięgnąć po jogurt, który wspomoże trawienie, owoce, w szczególności arbuzy, melony czy pomarańcze, zadbają o odpowiedni bilans płynów, a dodany do obiadu czosnek poprawi krążenie krwi, a tym samym naturalnie schłodzi ciało. Dieta śródziemnomorska nie oznacza konieczności całkowitej rezygnacji z mięsa, musi byćono jednak odpowiednio dobierane. Zastąpienie wołowiny i wieprzowiny drobiem odciąży nasz żołądek.

  • Wpisy

  • Dodatkowo taka dieta dzięki ograniczeniu tłuszczów dostarczanych do organizmu jest jednocześnie zdrowa i pozwala łatwiej pozbyć się zbędnych kilogramów. Niezależnie od diety konieczne jest spożywanie dużej ilości płynów. Odpowiednim wyborem w takim przypadku będzie woda i soki. Zdecydowanie powinniśmy wystrzegać się jakichkolwiek napojów zawierających pobudzającą nasz organizm kofeinę. Tak zbalansowana dieta ułatwi przetrwanie nawet najcięższego upału, a jednocześnie przyniesie dużą ulgę organizmowi.