Saponiny
Saponiny są to glikozydy o wysokim ciężarze cząsteczkowym, składającym się z cukru, do którego przyłączony jest triterpen lub steroid aglikonu. Wiele rodzajów saponin jest używane jako niejonowe środki powierzchniowo czynne, obniżające napięcie powierzchniowe roztworów wodnych, tworzą także stabilne piany. W kosmetykach mogą pełnić funkcję naturalnych emulgatorów. Związki te powodują również hemolizę (rozpad erytrocytów, przy którym następuje uwolnienie hemoglobiny), mają gorzki smak i są toksyczne dla zwierząt zimnokrwistych. To niezwykła moda, a zarazem osiągająca szczyty uroda. Ale jaki wpływ ma styl? Saponiny budzą zainteresowanie naukowców ze względu na ich właściwości biologiczne i charakter, ponieważ wiele leków roślinnych i ludowych przede wszystkim pochodzenia Azjatyckiego zawiera omawiane związki. Saponiny cieszą się wysokim zastosowaniem w przemyśle przede wszystkim kosmetycznym, a także w produkcji żywności. Saponiny możemy podzielić na trzy główne klasy zgodnie z ich struktura: triterpenowe, steroidy glikozydowe i alkaloidy steroidowe glikozydu. Ogromną paletę ekstraktów możemy zauważyć w kosmetykach naturalnych, ponieważ to właśnie one są w nich głównym źródłem substancji aktywnych. Efektywne działanie lecznicze roślin było zauważane i używane już od wieków, jednak wyciąg z rośliny może mieć zaskakująco wiele innych przeznaczeń na przykład w kosmetyce. Może to być działanie antyoksydacyjne, odbarwiające lub zabarwiające skórę, przeciwstarzeniowe, składniki zawarte w roślinach mogą pochłaniać promienie UV, łagodzić podrażnienia, działać antybakteryjnie, czy też pobudzać krążenie, działać złuszczająco czy tez nawilżająco na skórę.