Flawonoidy

Flawonoidy Ważną właściwością flawonoidów jest ich zdolność do neutralizowania wolnych rodników, dlatego w kosmetykach wykazują działanie antyoksyacyjne, przeciwstarzeniowe. Właściwości tych związków uwarunkowane są ich budową, czyli obecnością pierścienia, sprzężonych wiązań podwójnych oraz posiadaniem grup funkcyjnych w pierścieniach. Flawonoidy uważane są za dobre dla naszego zdrowia, bardzo skuteczne i rozpowszechnione substancje, które powinny być obecne w naszej codziennej diecie, w kosmetyce uważane są za substancje przeciwstarzeniowe. To niezwykła moda, a zarazem osiągająca szczyty uroda. Ale jaki wpływ ma styl? Witaminy już od wielu lat są doceniane i chętnie używane jako składniki wszelkiego rodzaju kosmetyków. Witaminy posiadają różne właściwości, które są korzystne dla naszej skóry, na przykład likwidują przebarwienia i siniaki, stymulują syntezę kolagenu, działają przeciwzapalnie i jako przeciwutleniacz. Efekt antyoksydacyjny jest szczególnie cenny, ponieważ wolne rodniki powstające podczas działania promieniowania UV są neutralizowane przez witaminy, w ten sposób zapobiegamy trwałym uszkodzeniom skóry, a nasz kosmetyk cieszy się bardzo dobra wydajnością. Najszerzej stosowanymi witaminami w kosmetykach naturalnych są witamina A, witamina C, witamina E i prowitaminy B5. Podstawową korzyścią jaka płynie z użycia witaminy A w kosmetykach jest jej zdolność do normalizacji warstwy rogowej naskórka poprzez regulację wzrostu i różnorodności komórek. Powoduje ona zmniejszenie chropowatości i spadek intensywności tworzenia się zmarszczek mimicznych. Dzięki tym właśnie właściwościom witaminy nazywane są „środkami odmładzającymi”. Aktywne formy witaminy A występujące w ekstraktach to retinol, retinyl acetate, retinyl palmitate, retinyl propionate.

  • Kategorie

  • Portal

    Lato w pełni warto więc dobrać odpowiednią dietę. Niezwykle ważne żeby o tej porze roku zadbać nie tylko o odpowiednią ilość kalorii dostarczaną organizmowi, ale także o odpowiednie nawodnienie. Najlepszym rozwiązaniem będzie dieta śródziemnomorska, smaczna i jednocześnie dostarczająca ciału wszystkiego, czego potrzeba mu w upalne dni. Opiera się ona głównie na lekkich potrawach przygotowywanych na podstawie produktów nieprzetworzonych- warzyw, owoców i ryb. Dodatkowo bogata jest w mleko i przetwory mleczne. W czasie kiedy temperatury przekraczają 30 stopni warto zadbać o odpowiednie chłodzenie. Warto zamiast kawy sięgnąć po jogurt, który wspomoże trawienie, owoce, w szczególności arbuzy, melony czy pomarańcze, zadbają o odpowiedni bilans płynów, a dodany do obiadu czosnek poprawi krążenie krwi, a tym samym naturalnie schłodzi ciało. Dieta śródziemnomorska nie oznacza konieczności całkowitej rezygnacji z mięsa, musi byćono jednak odpowiednio dobierane. Zastąpienie wołowiny i wieprzowiny drobiem odciąży nasz żołądek. benfotiamina

  • Wpisy

  • Dodatkowo taka dieta dzięki ograniczeniu tłuszczów dostarczanych do organizmu jest jednocześnie zdrowa i pozwala łatwiej pozbyć się zbędnych kilogramów. Niezależnie od diety konieczne jest spożywanie dużej ilości płynów. Odpowiednim wyborem w takim przypadku będzie woda i soki. Zdecydowanie powinniśmy wystrzegać się jakichkolwiek napojów zawierających pobudzającą nasz organizm kofeinę. Tak zbalansowana dieta ułatwi przetrwanie nawet najcięższego upału, a jednocześnie przyniesie dużą ulgę organizmowi.