Czynniki genetyczne

Czynniki genetyczne Przypuszcza się, że u ludzi czynnik dziedziczny odgrywa rolę w dziedziczeniu chorób powodujących otyłość wtórną np. takich jak cukrzyca. Otyłość ma charakter rodzinny, gdzie podstawową rolę odgrywają nawyki żywieniowe i życiowe. Ryzyko otyłości jest większe, gdy rodzice dziecka są otyli, a szczególnie matka. Kolejną przyczyną biologiczną jest nieprawidłowy metabolizm, który skutkuje zwiększeniem liczby komórek tłuszczowych. Magazynowanie tłuszczu prowadzi do powstania i utrzymywania nadmiernej masy ciała. Z badań wynika, że istnieje współzależność między spożyciem tłuszczu a jego ilością w organizmie. Jak będzie wyglądać moda, czy też styl? Czy będzie miała miejsce tu uroda? Osoby z nadmierną masą ciała szczególnie powinny większą uwagę skupić na ilości przyjmowanego tłuszczu, ponieważ u tej grupy osób mechanizmy, które kontrolują łaknienie są zaburzone. Otyli mężczyźni najczęściej spożywają smażone mięsa, kiełbasy, hamburgery, pizzę zaś kobiety lody, czekoladę, ciasta i kremy. Produkty te zawierają zbędne kalorii, kwasy tłuszczowe trans, nasycone kwasy tłuszczowe, jak również cholesterol, który spożywany w nadmiarze wytwarza zły cholesterol (LDL) i trójglicerydy, które z kolei są szkodliwe dla organizmu. Racjonalne spożywanie posiłków jest jednym z ważnych elementów w przeciwdziałaniu otyłości. Zbyt szybkie tempo życia, brak czasu, życie w ciągłym stresie, to przyczyny nieregularnego jedzenia, które często jest niezaplanowane, spożywane w pośpiechu oraz posiada bardzo małą wartość odżywczą. Aby człowiek zaczął prawidłowo się odżywiać, musi unormować swój sposób spożywania pokarmów. Najlepiej, by osoba rozłożyła sobie posiłki na pożywne i zdrowe śniadanie, lekki obiad i lekkostrawną kolację oraz małe przekąski w środku przedpołudnia i popołudnia. Kolacje warto zjeść co najmniej dwie godziny przed snem, by organizm miał czas na trawienie.

  • Kategorie

  • Portal

    Lato w pełni warto więc dobrać odpowiednią dietę. Niezwykle ważne żeby o tej porze roku zadbać nie tylko o odpowiednią ilość kalorii dostarczaną organizmowi, ale także o odpowiednie nawodnienie. Najlepszym rozwiązaniem będzie dieta śródziemnomorska, smaczna i jednocześnie dostarczająca ciału wszystkiego, czego potrzeba mu w upalne dni. Opiera się ona głównie na lekkich potrawach przygotowywanych na podstawie produktów nieprzetworzonych- warzyw, owoców i ryb. Dodatkowo bogata jest w mleko i przetwory mleczne. W czasie kiedy temperatury przekraczają 30 stopni warto zadbać o odpowiednie chłodzenie. Warto zamiast kawy sięgnąć po jogurt, który wspomoże trawienie, owoce, w szczególności arbuzy, melony czy pomarańcze, zadbają o odpowiedni bilans płynów, a dodany do obiadu czosnek poprawi krążenie krwi, a tym samym naturalnie schłodzi ciało. Dieta śródziemnomorska nie oznacza konieczności całkowitej rezygnacji z mięsa, musi byćono jednak odpowiednio dobierane. Zastąpienie wołowiny i wieprzowiny drobiem odciąży nasz żołądek.

  • Wpisy

  • Dodatkowo taka dieta dzięki ograniczeniu tłuszczów dostarczanych do organizmu jest jednocześnie zdrowa i pozwala łatwiej pozbyć się zbędnych kilogramów. Niezależnie od diety konieczne jest spożywanie dużej ilości płynów. Odpowiednim wyborem w takim przypadku będzie woda i soki. Zdecydowanie powinniśmy wystrzegać się jakichkolwiek napojów zawierających pobudzającą nasz organizm kofeinę. Tak zbalansowana dieta ułatwi przetrwanie nawet najcięższego upału, a jednocześnie przyniesie dużą ulgę organizmowi.