Kafelki
Ziarno owsa

Tak jak w przypadku białek zawartość tłuszczy zależna jest przede wszystkim od uwarunkowań genetycznych Znaczący wpływ ma również temperatura otoczenia w okresie wzrostu i rozwoju owsa Rośliny uprawiane w chłodniejszym klimacie mają większą zawartość tłuszczy oraz większy udział kwasu oleinowego oraz linolowego w ogólnej ilości kwasów tłuszczowych, aniżeli uprawiane w cieplejszym klimacie Zawartość tłuszczu w ziarnie odmian owsa oplewionego uprawianych w Polsce wynosi 4,5-5% s m , a w nagim 5,9-6,5% s m Tłuszcz owsiany bogaty jest w nienasycone kwasy tłuszczowe, stanowiące około 80% wszystkich kwasów Są to głównie kwasy:...
Powiązane wpisy
-
Przy zdejmowaniu soczewki może zdarzyć się natomiast, że będzie ona nieruch mowa - wówczas powinniśmy...
-
Ostatnio można zaobserwować uzależnienie od gier komputerowych, uzależnienie od Internetu, od seksu, od jedzenia, od...
-
Nazwa ta jednak nie przyjęła się i za nikotynę uważa się jedynie samą roślinę Uważa...