Kafelki
Ziarno owsa

Zawartość tłuszczu w ziarnie odmian owsa oplewionego uprawianych w Polsce wynosi 4,5-5% s m , a w nagim 5,9-6,5% s m Tłuszcz owsiany bogaty jest w nienasycone kwasy tłuszczowe, stanowiące około 80% wszystkich kwasów Są to głównie kwasy: oleinowy (29–53%), linolowy (24–48%), a-linolenowy (1–5%) oraz kwasy o dłuższych łańcuchach: arachidonowy, eikozapentaenowy, dokozaheksaenowy Olej z ziarna owsa w wielu krajach jest izolowany na skale przemysłową, ze względu na korzystny skład kwasów tłuszczowych Głównym zastosowaniem oleju owsianego jest przemysł kosmetyczny W tłuszczach owsa stwierdzono obecność związków, które wykazują silne właściwości przeciwutleniające
Powiązane wpisy
-
Jak leczyć takich pacjentów chorych na alzheimera? Czy alzheimer leczenie jest skuteczne? Co zrobić by...
-
Jednak w obecnych czasach coraz większy wpływ na zalecenia żywieniowe ma piramida, którą opracowali naukowcy...
-
Obecnie, dzięki poznaniu budowy ciała i jego fizjologii, a także fizjologii starzenia i patomechanizmów powstawania...